Retina Dijital

E-ticaret Nasıl Yapılır? Nereden Başlanmalı?

E-ticarete girmeye karar veren girişimciler veya markalar için süreç biraz karmaşık geliyor değil mi? Başlangıçta birçok belirsizlik, rekabet ortamı, maliyet akınızı karıştırmasın. Etkili bir pazar araştırması ve doğru altyapı tercihi ile güvenli yatırımlar yapabilirsiniz. Ancak başlangıç aşamasında mutlaka bir e-ticaret danışmanı tarafından destek almanızı tavsiye ederiz. Sizin için hazırladığımız “E-ticaret Nasıl Yapılır?” Yazımız belirsizlikleri ortadan kaldıracaktır. Okumaya devam edin.

  •   Etkili Bir Pazar Belirleyin
  •   Tedarikçilerinizi Belirleyin 
  •   Başarılı Altyapı Kullanın 
  •   Yasal Yükümlülükleri Yerine Getirin 
  •   Reklama Yatırım Yapın.    

1. Etkili Bir Pazar Belirleyin

E-ticaret nasıl yapılır? Sorusuna verilebilecek en etkili cevap “ihtiyaçtır”. E-ticaret sektöründe ihtiyaç olan açıkları yakalayın. Eğer risk almak istemiyorum benim ürünüm ve pazarım belli diyorsanız rakiplerinizi iyi araştırarak ön eskizler çalışın. Doğru sorular sormaya ve doğru tespitler yapmaya odaklanın. Ancak e-ticarete girmek istiyorum, pazar arayışım var diyorsanız bizden size bir ipucu: anne bebek sektörü en çok satış getiren sektördür.

Onu takip eden sektörlerin başında cinsel sağlık ürünleri, pet hayvan araç gereçleri, giyim ve ayakkabı sektörü geliyor. E-ticarette pazarınızı belirlerken satmak istediğinizi ürüne olan hakimiyetinizi ve depo, maliyet, çalışan gibi giderlerinizi mutlaka tekrar tekrar değerlendirin.

Türkiye’de açılan e-ticaret sitelerinin %60’a yakını ilk senesinde satış yapamadığı için kapanıyor. Başlangıçta doğru altyapı ile doğru pazar girmek markanızın uzun ömürlü olmasını sağlar. Mutlaka bir e-ticaret danışmanı ile fikirlerinizi yorumlayın. Böylece sağlıklı bir e-ticaret girişimi yapabilirsiniz.

2. E- Ticaret İçin Tedarikçilerinizi Belirleyin

E-ticaret hepimize uyurken para kazandıran iş olarak görünür. Bu doğru, e-ticaret siteleri fiziki mağazalara nazaran 7/24 satıştadır ve muhtemelen siz uyurken sitenize satış gelecektir. Ancak sadece bu kısma odaklanırsanız ilk senesinde kapanan web sitelerinden biri olmanız muhtemel. E-ticaret sitesi hem barınma hem de reklam için belirli giderlere sahiptir. Bu giderleri belirlemek için e-ticaret danışmanınız veya altyapı sağlayıcınız size destek olacaktır.

Ancak onların müdahale alanı olmayan bir konu var ki yanlış tercihlerde bulunursanız markanızı tüketebilirsiniz: Tedarikçiler. Ürünlerinizi nereden, nasıl alacağınızı mutlaka sitenizi açmadan belirleyin. Ürünün size geliş maliyeti ve kargo maliyeti ile sizden çıkışını net olarak hesaplayın.

Eğer pazara göre yüksek fiyatlı ürünleriniz olursa rekabetiniz düşük olacak reklam harcamalarınız düşük dönüşümlerle sonuçlanacak en kötü tarafı kampanya kurgularınız zarar üzerine olacaktır. E-ticaret için iyi fiyat ve iyi şartlarla ürün tedarik etmek hayati öneme sahiptir.

3. Başarılı Altyapı Kullanın

E-ticaret sitesi kurmak istediğiniz zaman CMS altyapılar ile çalışmak size mantıklı gelebilir, başlangıçta altyapı sağlayıcılarının tekliflerini abartı bulabilirsiniz. CMS yapılar daha uyguna mal ediliyor olsa da uzun vadede size daha fazla bütçe kullandırtacaktır. Üstelik 400 ve üstü ürünü olacak bir marka için CMS altyapılar sadece risktir.

Muhasebe, kargo, yönetici paneli, entegre sistemleri, sanal pos gibi birçok alanın kurulumu ve yönetimi için hazır altyapı sağlayıcıları çok daha avantajlıdır. En güzel tarafı ise teknik destek yardımında bulunmaları. Altyapı sağlayıcınızı seçmeden önce mutlaka e-ticaret uzmanınıza danışın ve sizin en en doğru altyapıyı tercih etmenize yardımcı olmasını isteyin.

4. Yasal Yükümlülükleri Yerine Getirin

E-ticaret sitesi açmak isteyen birçok kişi bu maddeyi gözden kaçırıyor. Fiziki bir mağazanız olmasa bile internetten yaptığınız her satış için fatura kesmek zorundasınız. Bu da haliyle şirket açma yükümlülüğünü doğuruyor. Hem kargo hem sanal pos kurulumları için aktif bir şirketiniz olmak zorunda. Markanızı yaratmadan önce patent başvurularınızı yapın ve vergi mükellefi konumuna geçin.

5. E-Ticaret Başarısı İçin Reklama Yatırım Yapın

Maliyet araştırması yapan iş ortaklarımızın gözden sıkça kaçırdığı bir konudur reklam giderleri. Ürün fiyatını belirlerken bile reklam giderlerinizi hesaplamanızı tavsiye ederiz. Bir web sitesi açmak satış yapmak için asla yeterli değildir. Hem Google hem de Facebook tarafında stratejik reklamlarla desteklenmesi gerekir.

Reklamlarınızın iyi performans vermesi için web sitenizi e-ticaret danışmanınızın ve dijital pazarlama yöneticinizin önerilleri ile optimize etmeyi ihmal etmeyin. Başarılı bir satış serüveni için en zaruri kaleminiz reklam harcamaları olacaktır. Doğru bütçe planlaması ile yaptığınız satışların kat ve kat üstünü elde edebileceğinizi unutmayın. Bol satışlar dileriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yazılar

Bize Ulaşın

Retina Dijital uzman ekibi tarafından yürütülen çalışmalar hakkında detaylı bilgi edinmek ve projeleriniz için teklif almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.