E-ticaret sitesi kurarken dikkat etmenizi tavsiye ettiğimiz bazı önemli noktalar var. Altyapı sağlayıcılarının çalışma mantığını anlamak, doğru altyapı tercih etmek, pazar ve ürüne göre etkili bir web site tasarımına sahip olmak bunlardan bazıları. Bu yazımızda e-ticaret sitesi kurarken dikkat etmeniz gerekenleri bir araya getirdik. Bir iş listesi yaparak kendi e-ticaret dinamiklerinizi kurmaya başlayabilir ya da alanında uzman bir e-ticaret danışmanı ile iş birliği yapabilirsiniz. Haydi başlayalım.
E-Ticaret Sitesi İçin İlk Adım: İyi Bir Pazar Araştırması Yapın
E-ticarete girmeye karar verdiniz ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz? Başlangıçta sizi bekleyen bir yığın iş var gibi görünse de aslında başarılı bir e-ticaret sitesine sahip olmak çok zor bir süreci kapsamaz. Önceliğiniz nasıl bir pazar girdiğinizi tespit etmek olmalı. İlk etapta bildiğiniz rakiplerinizi mercek altına almalı ve detaylı bir inceleme gerçekleştirmelisiniz.
İkinci etapsa henüz tanımadığınız ancak size güçlü rakipler olabilecek markaları ayırt etmek. Sektör içerisinde bazı markaların sadece e-ticaret ortamında olduğunu fark edeceksiniz. Bu size yeni rakipler kazandıracağı gibi sektörünüzün de dijital büyüklüğü hakkında yeterli bilgiler sunacaktır. Rakiplerinizi belirledikten sonra aşağıdaki sorulara cevap vererek yol haritası belirleyin.
- Rakiplerinizin web sitesi hangi özelliklere sahip?
- Rakipleriniz en çok hangi ürünleri satıyor?
- Rakiplerinizin kampanya hamleleri neler?
- Hangi özellikleri ön plana çıkarıyor?
- Taksit, kargo, promosyon gibi konularda avantajları neler?
Bu soruların cevaplarını belirledikten sonra neleri yapabileceğinizi ve hangi konularda daha fazla çalışmanız gerektiğinizi bulmuş olacaksınız. Siteniz için gerekli bilgileri bir zihin haritası yöntemi ile yazılı olarak işlemeye başlayın.
Rakiplerinizden gözlemlediğiniz bilgiler ışığında kendi web sitenizin site haritasını oluşturun ve hangi avantajları sunabileceğinizi belirlemek için görüşmelere başlayın. Başlangıçta iyi fiyat ve kargo avantajı ile yola çıkmak oldukça dikkat çekici ve faydalıdır. Ne kadar optimal avantaj sağlayabileceğinizi belirleyerek siteniz için gerekli olanları tamamlayın.
Altyapınızı ve Dijital Kimliğinizi Belirleyin
Artık rakiplerinizin neler yaptığını biliyor ve ne istediğinize karar verme aşağısını geçiyorsunuz. Şimdi sırada sahip olduğunuz bilgileri işleyebileceğiniz bir web sitesi oluşturmak. E-ticaret sitesi kurarken iyi bir isim ve iyi bir kurumsal kimlikle yola çıkmak çok önemli. Yeni kurulan e-ticaret sitenizin marka bilinirliğini sağlamak için yapmanız gerekenler var.
Güçlü bir marka algısı yaratmak için UI ve UX olarak doğru konumlandırılmış, yaratıcı ve satış odaklı tasarlanmış web sitenizin olması ilk şart. Bu şartları sağlamak için hem teknik olarak hem de kreatif olarak dikkat etmeniz gerekenler var.
Hazır altyapı sitelerle çalışmak size büyük avantajlar sunar. Başlangıç için hakim olmadığınız birçok teknik konuda sizinle çalışacak profesyonel ekibe sahip olacak, bir sorunla karşılaştığınızda ivedi şekilde teknik destek alabileceksiniz. Ancak altyapı sağlayıcınızı belirlemiş olsanız bile başlangıç için sizin de dahil olmanız gereken bazı süreçler elbette olacak.
- Alan Adı
- Ürün Sayısı
- Sayfa İçerikleri
- Yönetici Paneli
- Sanal Pos
- Pazar Yeri Entegrasyonları
- Kargo Modülü
- Muhasebe Modülü
Alan Adı:
E-ticaret sitenizi kurmak için altyapı sağlayıcınızla görüşürken bu bilgileri hazır bulundurmalısınız. Alan adınız e-ticaret paketinize dahildir ancak müsaitliğini tespit etmeli istediğiniz alan adı dolu ise satın alma teklifi iletmeli ya da yeni alan adı araştırması yapmalısınız.
En önemli aşamalardan biri budur. Etkili ve sektörünüze uygun alan adı seçmeye özen gösterin. Alan adınıza karar vermeden önce kısa, kolay söylenebilen, okunuş ve yazılışında dezavantaj yaratacak ifadeler olmadığın tercihen Türkçe karakter içermemesine dikkat edebilirsiniz.
Ürün Sayısı:
Ürün sayısı e-ticaret sitesi kurarken tahmini olarak bile olsa belirlemeniz gereken önemli aşamalardan biri. Başlangıçta X ürünler yola çıkacak olsanız bile altyapı sağlayıcınıza 6 ay sonra Y ürüne ulaşabilirim diyebilmelisiniz. Hem barındırma maliyetleri hem de site hazırlık aşaması için bu bilgi önemli. Ürün sayınız site tasarımınızı da etkileyecektir. Eğer belirli bir ürün sayınız var ve bu yaklaşık olarak aynı kalacaksa buna göre tasarım ve maliyet planlaması yapılmasını isteyebilirsiniz.
Sayfa İçerikleri:
Sektörünüzle bağlantılı olarak sayfa içerikleriniz değişecek hatta bazı alanlarda özel çalışmalar gerektirecektir. Genel hatları ile e-ticaret sitelerinin ürün sayfalarında “çok satanlar, benzer ürünler, bunu da inceledi” ürünleri yer alırken daha niş çalışmalar talep edebilirsiniz. Bunu da başlangıçta belirleyip altyapı sağlayıcınıza mutlaka bildirin. Anasayfanıza markanızı tanıtan bir video ekleyebilir hatta ürün açıklamalarını ürünlerin kullanım videosu ile güçlendirebilirsiniz.
Yönetici Paneli:
E-ticaret sitesi kurarken en çok kullanacağınız alan yönetici panelidir. Bu panelden ürün ekleyecek, revizyonlar sağlayacak, kampanyalar kurgulayacak ve tasarımlarınızı yöneteceksiniz. Sitenizin mutfağı olan panele tam hakim olmak için ihtiyacınız olan eğitimlerin altyapı sağlayıcınızın sitesinde olup olmadığını teyit edin. Mutlaka demo bir sürüm gönderimi rica ederek altyapı firmasından satın alma gerçekleştirmeden paneli kullanıp deneyimlemeye özen gösterin.
Sanal Pos:
Fiziki mağazalarda bulunan pos cihazlarının sanal olarak kullanılmasını sağlayan bu sistemi yakından tanımalı ve hangi bankalarla çalışılabileceğini öğrenmelisiniz. Elbette tüm kartlardan alışveriş yapmak mümkün ancak taksit ve komisyon değerlerini mutlaka gözden geçirin. SSL güvenliğini teyit edin, güvenli alışveriş için müşterilerinizin haklarının korunduğundan emin olun.
Pazar Yeri Entegrasyonları:
E-ticaret sitesi kurarken ihmal etmemeniz gereken bir diğer konu başlığı ise entegrasyonlar. Eğer pazar yerlerine girmeyi planlamıyorsanız ve stoklu ürün ile çalışmıyorsanız bu adımı geçebilirsiniz. Ancak stok takibi yapan ve pazar yerleri ile çalışan tüm markalara entegrasyonu mutlaka öneriyoruz.
Sipariş ve ürün takibinizi tek bir panelden yapmanızı sağladığı gibi eş zamanlı çalışma özelliği ile görsel, açıklama ve fiyat gibi değişimleri de birçok alanda otomatik yapabiliyor. Bu da yoğun sipariş gelen günlerde sizi büyük ölçüde rahatlatıyor.
İyi bir entegre sistemi seçmeye ve öncesinde demo sürümlerini denemeye gayret edin. Unutmayın başarılı bir entegre sistemine sahip olmak birden fazla kişinin yapacağı işi tek kişinin yapabilmesi demektir.
Kargo Modülü:
E-ticaret sitesi kurarken kargo aşamasını mutlaka tekrar tekrar değerlendirin. Genellikle altyapı sağlayıcıları kargo firmaları ile entegre çalışabiliyor ancak anlaştığınız ya da anlaşacağınız kargonun altyapısı ile kullanacağınız e-ticaret altyapısının uyumlu olmasını öncesinde öğrenmeyi ihmal etmeyin.
Muhasebe Modülü:
Satış aşamasında müşterilerinize ve muhasebenize iletmeniz gereken faturalar olacağını, fatura takip ve kesim işlemlerinin online yapılabilmesi için markanızın kullanmayı tercih ettiği muhasebe programının altyapı sağlayıcınız ile uyumlu olup olmadığını belirleyin. Eğer hali hazırda kullandığınız bir muhasebe programı yoksa altyapı sağlayıcınızın uyumlu olduğu markaları tercih etmenizi öneririz.
Sonuç olarak, başarılı bir e-ticaret sitesi kurmak için iyi bir pazar araştırması ve etkili bir altyapı sağlayıcısı ile çalışmak önemlidir. Web sitenizdeki ürünleri satabilmek için yapacağınız reklam harcamalarını düşünürseniz vaktinde doğru bir altyapıya yatırım yapmak oldukça karlıdır. Altyapınızın iyi olmaması reklam harcamalarınızın etkisiz olmasına sebep olacaktır.
E-ticaret müşterisi sorunsuz çalışan bir site ister. Özellikle sektörde yeni bir marka iseniz, altyapınız yüzünden müşteri kaybetmeniz geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabilir. Yola çıkarken alanında uzman bir e-ticaret danışmanı ile çalışmak hem sizi gereksiz iş yüklerinden kurtaracak hem de markanızın hızlı ve etkili büyümesini sağlayacaktır. E-ticaret danışmanlığımız hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.