Retina Dijital

2022  E-ticaret/E-İhracat Girişimleri İçin Ne Kadar Destek Veriliyor? 

Ürün ve hizmetlerinizi yurt dışında satmanıza ve markanızı globale taşımanıza yardımcı olacak 2022 E-Ticaret/E-İhracat Girişimleri desteği belli oldu. Cumhurbaşkanlığı’nın onayı ile Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğü giren karara göre e-ihracat destekleri Ticaret Bakanlığı’nın kontrolünde yürütülecek. 

Firmalar, işletmeler, KOBİ’ler ve girişimcilerin yararlanabileceği e-ihracat destekleri pek çok farklı alanı kapsıyor. Yerel işletmelerin ve girişimcilerin uluslararası piyasada kendine yer edinmesini kolaylaştıran destek; pazara giriş, dijital pazaryeri tanıtımı ve e-ihracat tanıtımı gibi pek çok farklı alanda verilecek. 

1. Pazara Giriş Desteği

Pazara giriş desteğine göre yurt dışı pazarına girmek isteyen tüm kobi, işletme ve firmalar pazaryeri stratejilerini ve planlarını oluşturabilmek için yıllık 1.500.00 TL’ye kadar desteklenecek. 

Karar kapsamındaki işletmelerin, hedef ülkelerdeki e-ticaret pazarlarına yönelik yaptığı satın alımlara ve giderlere %50 oranında destek verilecek. 

2. Dijital PazarYeri Tanıtım Desteği

Perakende e-ticaret sitelerinin ve e-ihracat konsorsiyumlarının hedef ülkelerin pazar yerleri üzerinden yaptığı dijital reklamlar ve tanıtımlar üç yıl boyunca %50 oranında desteklenecek.

Ancak bu pazar yerlerindeki satışların %20’sini geçmeyen reklam ve tanıtım giderleri için %50 destek alınabilecek. Dijital pazaryeri tanıtım desteği şirketlerin ve işletmelerin kademelerine göre belirlenecek. Destek, perakende e-ticaret siteleri için 15 milyon lirayı ve e-ihracat konsorsiyumları için 25 milyon lirayı geçmeyecek. 

3. E-İhracat Tanıtım Desteği

Perakende e-ticaret siteleri, B2B platformları ve pazaryerleri bakanlık tarafından belirlenen tanıtım ve pazarlama giderleri için üç yıl boyunca %50 oranında e-ihracat tanıtım desteğinden faydalanabilecek. 

Her ülke için 3 yıl verilecek olan bu destek B2B platformları için yıllık 4 milyon lira, e-ihracat konsorsiyumları için yıllık 15 milyon lira,  perakende e-ticaret siteleri için yıllık 25 milyon lira ve pazaryerleri için yıllık 30 milyon lira olacak. 

4. Sipariş Karşılama Hizmeti ve Depo Kira Desteği

Sipariş karşılama hizmeti ve depo kira desteği kapsamında perakende e-ticaret sitelerinin, e-ihracat konsorsiyumlarının ve pazaryerlerinin yurt içindeki ve yurt dışındaki sipariş karşılama hizmeti giderlerine üç yıl boyunca %50 oranında destek verilecek. İlgili işletmeler, e-ticaret satışlarının %10’unu aşmayan kısmı için destek alabilecek.

Mevzubahis kurumlar, teslimat ve iade süreçlerini yönetmek için kiraladıkları depoların giderleri için 3 yıl boyunca her birim başına %50 oranında destek alacak. Her ülke için üç yıl süresince yıllık en fazla 5 milyon lira destek verilecek. 

Destek oranı yine firmaların kadelerime göre pazaryerleri için yıllık 15 milyon lira, e-ihracat konsorsiyumları ve perakende e-ticaret siteleri için 25 milyon lira ile sınırlı olacak. 

5. Yurt Dışı Pazar Yeri Entegrasyon Desteği

E-ihracat konsorsiyumları, perakende e-ticaret siteleri ve pazaryerlerinin yurt içinde yaptığı entegrasyon çalışmaları için üç yıl boyunca %50 oranında destek verilecek. Yurt dışı pazaryeri entegrasyon desteği en fazla 6 pazar yeri entegrasyonu ile sınırlı olacak.  

işletmeler bir entegrasyon için en fazla 200 milyon liraya kadar destek alabilecek. 

6. Çevrim İçi Mağaza ve Hedef Ülke Paydaşlarından Alınan Hizmet Desteği 

E-ihracat konsorsiyumları, şirketler ve perakende e-ticaret siteleri hedef ülkelerin pazaryerlerinde açtıkları çevrim içi mağazaların yıllık ücretleri ve hedef ülkelerdeki e-ticaret paydaşlarından aldıkları hizmetlerin giderleri için üç yıl süresince %50 oranında desteklenecek. 

Çevrim içi mağaza ve hedef ülke paydaşlarından alınan hizmet desteği kapsamında e-ihracat konsorsiyumları yıllık en fazla 3 milyon TL, perakende e-ticaret siteleri ve diğer yararlanıcılar ise yıllık en fazla 1,5 milyon TL destek alabilecek. 

7. PazarYeri Komisyon Gideri Desteği

Perakende e-ticaret sitelerine, e-ihracat konsorsiyumlarına ve şirketlere hedef ülkelerdeki pazaryeri komisyon giderleri için üç yıl boyunca %50 oranında destek verilecek. İlgili kurumların kademelerine göre perakende e-ticaret siteleri için yıllık 2,5 milyon TL ve  e-ihracat konsorsiyumları için 3 milyon TL ile sınırlıdır. Pazaryeri komisyon gideri desteği 750 milyon TL’ yi geçemez. 

8. E-İhracatı Geliştirme Projesi Desteği 

İş birliği kuruluşlarının ve üyelerinin e-ihracatta birlikte hareket etmesi ve farklı ülke pazarlarına kolay bir şekilde girebilmesi için e-ihracat tanıtımı, pazaryeri komisyon giderleri, yurt dışı entegrasyon giderleri, çevrim içi mağaza açılması, pazaryeri tanıtımı ve e-ticaret paydaşlarından alınacak hizmet giderleri için %75 oranında destek verilecek. 

İki ayrı proje için proje başına 15 milyon destek alınabilecek. 

9. Türkiye E-İhracat Platformu Desteği

Türkiye’deki ihracatçıların ve ithalatçıların buluşmasını sağlayacak olan Türkiye E-İhracat Platformu, Ticaret Bakanlığı tarafından görevlendirilecek kuruluş tarafından kurulacak. Bu platformun tanıtım ve işletme giderinin  %75’i en fazla 5 yıl boyunca karşılanabilecek. Ancak platform için 15 milyon TL’ye kadar destek verilecek. 

10. İş birliği Kuruluşlarına Verilecek Destekler

Karara göre e-ihracat desteklerinden iş birliği kuruluşları da yararlanabilecek! İş birliği kuruluşları; e-ihracat tanıtımı, e-ihracatı geliştirme projesi,sektörel ticaret ve alım desteği alabilecek!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yazılar

Bize Ulaşın

Retina Dijital uzman ekibi tarafından yürütülen çalışmalar hakkında detaylı bilgi edinmek ve projeleriniz için teklif almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.