“Sosyal Medya Yönetimi, sınırları yok eden bir kontrol mekanizmasıdır. “ evet yanlış duymadınız. Sınırları yok eden bir mekanizmadır ama hangi konu durumlarda istisnadır gelin birlikte bu konular üzerinde detaylı bir inceleme yapalım.
Sosyal medya yönetimi, marka kimliğinin klasikleşmiş bir dili ile ifade edilir, ancak maalesef sosyal medya tek başına bu kimliği doldurmaya yeterli değildir. Örneğin, bir aşama olarak post paylaşmak vardır. Hikaye paylaşmak da bunun bir parçasıdır. Gerektiğinde reels videolarında akımlara yer vermek de bir aşamadır ve hatta her bir sosyal medya platformunda platformun diline uygun içerikler üretmek de bir aşamadır.
Örneğin, Instagram’da bir hikaye paylaştıysanız, aynı konu başlığını taşıyan içeriği Threads, Twitter vb. uygulamalarda da paylaşırsanız, marka kimliğinizin doğrulamasını tamamlamış olursunuz. Marka kimliğinizin sosyal medya platformlarında kalıcı olmasını istiyorsanız istikrarlı bir şekilde içerik üretmeli ve güncel trendleri takip etmelisiniz. Bu istikrarı devam ettirerek ise “Sosyal Medya Yönetimi” yapmış olacaksınız.
Sosyal Medya Yönetiminin Stratejik Artıları?
Marka kimliğini ayakta tutmak sosyal medya strateji planından geçer. Peki neden marka/ firma için bu önemlidir?
- Takipçiler: Sosyal medyaya takipçilerinizi dahil etmeniz özellikle satış/ pazarlama sektöründeyseniz niş kitlelere ulaşarak kalıcı takipçi elde etmenize yardımcı olur. Üstelik “Apple, Samsung, Zara” gibi markaların kullanıcıda bıraktığı izlenim gibi bir algı toplayarak ilerlemeniz için de bu bir seçenektir.
- Sosyal Medya Reklamları: Sosyal medya pazarlaması ile potansiyel kullanıcılarınıza erişebilir ve onları kalıcı hale getirmek için onlara özel indirimler yaratabilirsiniz.
- Erişim: Sosyal medya araçları ile çevrimiçi kitle oluşturabilir ve markanızı geniş kitlelere duyurabilirsiniz. Etkileşimlerinizin artması ile hedef kitleniz de artmaya devam edecektir.
Sosyal Medya Yönetiminin Stratejik 6 Hamlesi
Hedef Kitlenize Uygun Sosyal Medya Dili Belirleyin/ Kitlenizi Tanıyın
- Rakiplerinizi En İyi Şekilde Analiz Edin
- Mecranızı Belirleyin ve İçerik Takvimi Oluşturun
- Takipçilerinizi İçeriklerinize Dahil Edin
- İçeriklerinizin Performanslarını Analiz Edin
- Gündemde Kalın
Hedef Kitlenize Uygun Sosyal Medya Dili Belirleyin/ Kitlenizi Tanıyın
Sosyal medya stratejisi konusunda birçok kaynak size öneriler verebilir ama ilk ve en büyük kural şudur ki; markayı benimsemek…
Bir markayı benimsemek farklı açılardan analiz edilebilir. Ama markayı tanımak ve markanın dilini, rengini, ürünlerini ve kullanıcıya seslenişini bilmek temelin sağlam olmasını sağlar. Örneğin uzun zamandır çalıştığımız markamız “Tenda Exclusive” ile çıktığımız yolculukta ilk adımı markayı tanıyarak ve kitlesine göre içerikler üretmeye başlayarak attık.
Tenda Exclusive, tasarım duvar kağıtları satan premium hedef kitleye hitap eden bir markamız ve her geçen gün dünyaca ünlü markaların koleksiyonlarını bünyesine dahil etmeye devam ediyor. Mesela bu içeriğimizde tamamen hedef kitle özelinde bir içerik çalışması yaptık. Kullanıcıya sesleniş, ürünün nitelikleri ve kullanıcıda bıraktığı izlenime yer verdik.
Rakiplerinizi En İyi Şekilde Analiz Edin
Oldukça fazla rakibiniz olduğunu ve her an yeni bir rakibin ortaya çıkabileceği bir dijital dünyanın içine adım attığınızı unutmayın. Rakipleriniz, seviyenizi belirleyen bir noktada olacaktır. Peki bu ne demek? Rakiplerinizi inceleyip onları iyi bir şekilde analiz ederseniz adımlarınızı daha güçlü atabilirsiniz. Rakiplerinizin gözünde siz de rakip niteliği taşımak istiyorsanız her zaman içeriklerinizi en iyi şekilde üretmelisiniz.
Rakip analizi konusunda farklı aşamalar izleyebilirsiniz. Sektör > Hizmet > Fiyat > Reklam vb. araçlardan rakiplerinize ulaşabilir ve analiz etmeye başlayabilirsiniz. Markanıza özel rakip araştırması konusunda yardıma ihtiyacınız olursa bize ulaşmanız yeterli.
Mecranızı Belirleyin ve İçerik Takvimi Oluşturun
Rakip analizi yaptıktan sonra sıra işin mutfağına geliyor. Markanızı ifade edebileceğiniz bir çeşit sergiye hazırlanıyorsunuz. Serginizin nerede olduğuna göre içeriklerinizin yorumu değişecektir. Ama öncelik olarak ana sergi yerinizi belirlemelisiniz. Örneğin instagram’ı ana sosyal medya platformu olarak belirlemek istiyorsanız içeriklerinizi hazırlamalı ve kendinize bir paylaşım takvimi belirlemelisiniz. Unutmayın sosyal medya ağlarının hemen hemen hepsi düzeni ve istikrarı sever. Sosyal platformlarının algoritmaları da bu sistem üzerinde şekillenir.
Takipçilerinizi İçeriklerinize Dahil Edin
İçeriklerinizi paylaşmaya başladığınızda yavaş yavaş kitle toplamaya başlayacaksınız. Süreklilik ve doğru hedef kitle özelinde içerikler ile sayfanız büyümeye başlayacaktır. Bir süre sonra ulaştığınız kitleyi elinizde tutabilmek için içeriklerinizin konseptlerinde takipçilerinizden destek alabilirsiniz.
Evet yanlış duymadınız. Anketler, soru- cevaplar ile bir sonraki içeriğinizde takipçilerinizin merak ettiklerini cevaplayabilir ya da onların yorumlarına yer verebilirsiniz. Bu sayede takipçilerinize onlara değer verdiğinizi de göstermiş olursunuz. Sosyal medyada bu tarz kırılma noktaları hesap özelinde bütünlüğü başlatır.
İçeriklerinizin Performanslarını Analiz Edin
Sosyal medya planlaması tam da bu noktada veriler ile bize dönüyor. İçerik analizi, bir markanın bir sonraki adımını belirlemek için atacağı adımdır. Markanın ayakta kalması ve geleceğe yönelik adımlar atabilmesi için performans analizi yapmalı ve içeriklerini bu analiz doğrultusunda planlamalısınız.
İçeriklerinize yön verirken popüler içeriklerinizin (etkileşim oranı yüksek) dilini, görsel rengini, paylaşım saatini ve gününü analiz ederek bir sonraki haftanın içeriklerini bu minvalde hazırlayarak kendinize – markanıza yol haritası çizebilirsiniz.
Örneğin Tenda Exclusive markamız için hazırladığımız “TV’de Biz” konsepti etkileşim oranının yüksek olduğu bir konsept. Nedeni ise Televizyonda yayınlanan güncel dizilerin yayın günleri ile aynı gün paylaşım yapmamız. Hashtagler ve etiketler. (Tabii bu kısımda dizinin reytingleri, oyuncuların popülaritesi ve duvar kağıdı deseni de içerikleri etkiliyor.)
Gündemde Kalın
Geldik en kritik noktalardan birine. Günceli yakalamak sosyal medya yönetimi konusunda oldukça dikkat ve yaratıcılık gerektirir. Diğer 5 madde ile birlikte ilerleteceğiniz bu aşamada ise üzerinize düşen tüm sosyal medya kanallarını yakından takip etmenin yanı sıra yerel ve global etiketleri de gözlemlemektir.
Sosyal medyada tabiri caizse ayakta kalmak için güncel olmak ve günceli markaya uyarlamak önemlidir. Takipçilerinizin gözünde ne kadar yeniliğe açık ve üretken olursanız bir süre sonra sizden ilham almaya bile başlayabilirler. Örnek olarak Kozmeko markamızda hazırladığımız gündemde olan “Barbie” içeriğimiz.
Günceli yakalamak ve gündemde kalmak istiyorsanız popüler içeriklerin peşinden gitmelisiniz. Eğer bu konuda yardıma ihtiyacınız olursa. Sosyal – dijital yakalılar olarak biz yardıma hazırız! Hemen bizimle iletişime geçmek için tıklayın!